height=

Mobil: 070-578 68 70
Mobil: 070-578 68 30
Epost: Klicka här

Vad händer på gården?

Här ska vi försöka berätta något av vad som händer här på gården och visa lite bilder. Är det något du undrar över så skicka gärna ett mail och fråga.


2018

Så är vi då framme i slutet på november och den första snön har just börjat falla.

Sommaren som gått har varit den torraste på 100 år vilket gjorde att vi fick problem med foder till djuren. Det blev bättre i slutet på sommaren så nu har vi foder så det räcker.

WP_20180408_12_30_02_Pro.jpg

Sent omsider är våren i alla fall på gång, datum 2018-04-08


Här ligger vi och väntar på att få gå ut i gröna gräset. Men det ser mörkt ut, idag den 12 mars har vi fortfarande 30-40 cm snö ute.

DSC_0003.JPG

 

2017

Natten mellan 6 och 7 augusti hade vi besök av lodjur i fårhagen och blev av med 2 st lamm.

21 juli får vi ett tillskott på gården, nordsvenska bruksstoet Lova föder ett stoföl som döps till Trassla
trassla

2 juli är årets höskörd avklarad. Skönt, vädrets makter var på vår sida.
hoskord

25 juni föddes årets första lamm. Ett litet kolsvart tacklamm. Allt har gått bra.

3 mars rullar kalvningarna på. Nya kvigor och tjurar har sett dagens ljus.

24 februari föds årets första kalv. Det blev en liten kviga som ska heta Maja.


2016

9 juni ser vi årets första fasankull hemma på gården, Tupp, höna och ca åtta fina kycklingar.

29 maj har vi just kört vårt nordsvenska brukshäststo till Östergötland för betäckning. Vi hoppas på ett lyckat resultat så att vi får ett föl till våren 2017.

23 april kom våren av sig.  vinter i april

17 mars och nu kan man säga att våren är här. Kalvar föds på löpande band, tofsvipor och ormvråkar har kommit och snödropparna blommar. I morse föll några snöflingor och sedan kom solen, typiskt vårväder. Snart är också vårbruket igång.

17 februari börjar man bli lite orolig för vad som skall komma att hända i vår när vargparet som nu springer utanför beteshagarna ska få sina valpar. Nu senast på eftermiddagen hittar vi nya spår av dom.
Dessutom har vildsvinen blivit så pass oblyga att dom är inne på ladugårdsplan och äter fråm kornas foderbord.
Är det det här som kallas biologisk mångfald ?

2016 14 februari föddes årets första kalv, det blev en tjurkalv och allt gick bra. Det är en renrasig hereford-tjur.


2015

1 december Det har inte hänt särskilt mycket under den fina höst vi har haft. Vallskörden är avklarad. Höstbruket är klart. Den största nyheten är väl att vi nu producerar vår egen elenergi själva med hjälp av solen. Passar ju bra nu med tanke på den pågående klimatkonferensen i Paris.
Vi ligger lite före.                             solpaneler Klicka för större bild.

17 juli Det har inte varit någon skön sommar hittills, mest blåst och regn, men framför allt har det varit kallt. Men för hästar och kor är det bra väder för nu finns inte så mycket stickande insekter. Några soliga dagar har det varit och tillsammans med regnet gör det att det växer bra i beteshagarna nu. Ensilageskördens första omgång är klar. Vinterfoder
Idag har grannarnas barn fått prova på att åka häst och vagn. Efter det ska dom åka fyrhjuling till en liten sjö i skogen för att fiska och grilla korv.
aktur med hast 1  aktur med hast 2 Vädret kunde varit bättre men det regnade inte.

31 maj Nu är alla djur ute i sina sommarhagar sedan en tid. Avelstjurarna är på plats. De skiften som ska sås är färdiga. Nu gäller service på de maskiner som ska användas i vallskörden, så att allt flyter på som det ska.

30 april Vårbruket börjar närma sig färdigt. Kalvningar pågår för fullt, har gått bra hittills. Nu återstår att reparera en del stängsel efter vintern. Sedan ska djuren flyttas till sommarhagarna. Några är redan flyttade vilket är ovanligt tidigt.

5 mars kom årets första kalv till världen, en liten tjurkalv av rasen limousin. En pigg kalv som döptes till Krabat.

17 februari var Länsstyrelsens personal här och kontrollerade våra djur. Man kollar att det är rätt antal djur och att alla djur har sina märken i öronen som de ska. Inga anmärkningar.

2 januari 2015 startar det nya året med en tempratur som är 20 grader varmare än julhelgen. Då hade vi minus 14 grader, idag är det plus 6 grader.


2014

9 december har vi fått hem en ny avelstjur av rasen hereford. En stambokförd några år gammal tjur vid namn Galtås Senator. Han har på sin förra plats haft 100% dräktighet hos korna.

herefordtjur senator

Tiden efter branden har varit något svajig. Man har liksom tappat bort en månad av sommaren, som har varit svår att komma ikapp.Men sakta men säkert tar man tillbaka den.

WP_20140816_001.jpg  WP_20140816_003.jpg

16 augusti Yipiee! Äntligen hemma igen. De evakuerade djuren har nu fått återvända hem, till allas glädje.

WP_20140807_021.jpg

9 augusti och därefter pågår eftersläckningsarbete längs vägen. Det arbetet övertas sedan av Räddningstjänsten som bevakar elden med bandvagnar.

IMGP0672.JPG IMGP0675.JPG

8 augusti började det dryga arbetet att lägga ut brandslangar längs den 1 mil långa vägen. Det sägs att runt hela brandområdet har det lagts ut ca 70 mil brandslangar.

   WP_20140807_020.jpg  IMGP0667.JPG

7 augusti beslöts att bygga en väg genom skogen framför brandområdet för att komma åt att bekämpa branden. Vägen blev ca 1 mil lång och byggdes på rekordfart, ca 28 timmar. Flera skogsmaskiner och grävmaskiner samt personal stod för arbetet som pågick dygnet runt. Här är en länk till Sveriges televisions reportage om vägbygget. Klicka här.

IMG_0229.JPG

6 augusti hade elden nått så nära bebyggelsen att man nu använde ett stort antal traktorer med gödseltunnor som rymmer 10-30 000 liter vatten för att bespruta skogsbrynen och åkermarken närmast så att elden skulle få svårt att ta fäste.

WP_20140804_004.jpg

    WP_20140804_002.jpg

4 augusti hade branden fått sådan utbredning att vi blev tvugna att evakuera djuren. Brandområdet är nu ca 1 x 1,5 mil stort. Under tiden vi höll på att flytta djuren ökade vinden till 15 m/sek och det blev en stor eldstorm. Elden for ivag 2 km per timme.

vattentankning.jpg

2 augusti pågår branden fortfarande, ett ca 4 x 5 kilometer stort område brinner fortfarande. Röklukten känns ända ut på Åland. Helikoptrarna kör för fullt med sina vattenbehållare och bombar elden.

brandhard.jpg  vattenkanon.jpg

skogsbrand.jpg

1 augusti brinner skogen bakom gården okontrollerat. Vi har förberett för att flytta några djur som går nära brandområdet. Elden bekämpas med helikoptrar, men vinden försvårar för Räddningstjänsten. Lite regn skulle inte skada. 

 Kalvande ko   diande kalv

27 juli är årets sista kalv på väg till världen. Här sticker framklövarna fram. En stund snare letar han, det blev en tjurkalv, efter mjölkbaren.

25 juli blev årets höskörd klar. Vi fick ju ganska många soliga dagar med rekordvärme, som högst 34 grader, så det blev inga problem med att få höet torrt.

höskörd

9 juli har vi kommit fram till och nu är allt ensilage och hösilage hemkört, plastat och klart. Kvar återstår att bärga hö, om vädret bara vill vara lite tillmötesgående. Det krävs ju flera soliga dagar för att man ska kunna få in ett bra och torrt hö.

DSC00005.JPG

15 juni är det full fart på första omgången av årets vallskörd. Nu går det nästan dygnet runt så länge det är uppehållsväder. Det gäller ju att få ihop kornas vintermat.

25 maj, Mors dag, nu är alla djuren ute på sina sommarbeten.

15 maj, vårbruket hann bli klart innan regnet kom. Vitsippor och gullvivor blommar om varandra och svalorna har kommit. Man trodde ju att betessäsongen skulle börja tidigt i år eftersom det var så varmt i april, men vädret kom av sig. Gräset stannade i tillväxt då det blev så kallt. Idag har vi i alla fall börjat köra ut djuren till sina sommarhagar, det känns bra. Värmen är ju på gång sägs det.

IMGP0596.JPG

1 maj är här och vårbruket är nästan klart. Björkarna har börjat slå ut och kalvningarna pågår fortfarande. Man tror inte det är sant när man tittar ut genom fönstret. Efter en längre tid med vackert och varmt väder är marken nu täckt med ett tjockt lager snö.

7 april så fick vi årets första kalv, en liten kvigkalv. Naturligtvis slog också vädret om till ösregn och kallt. Då var det bara att kånka in kalven till den torra och varma halmen i hallen.

1 april är här och vårbruket har dragit i gång så smått. Höll idag på med att kultivera ett skifte som ska sås nu i vår då jag, förutom kajor och måsar, upptäckte att jag även hade sällskap av både sädesärlor och starar. Det är mycket tidigt här hos oss. Underlig vår det här.

26 februari har de första vårtecknen kommit. Nu flyger sångsvanar och gäss av olika slag omkring här.

21 februari har den meterologiska våren kommit hit, det innebär en dygnsmedeltemperatur som ligger över noll grader sju dagar i sträck. Det är en hel månad tidigare än normalt.

22 januari 2014 och nu har vi ca fem centimeter snö omkring fem minusgrader. Perfekt väder för korna som trivs.

31 december och 2013 tar strax slut. Måste bara berätta att i denna varma och snöfattiga vinter så har dom självsådda penséerna slagit ut och står stolta med sina blåa blommor.
Ett Gott Nytt År på er.

penséer

20 december och det lackar mot jul. Snö fick vi för någon vecka sedan, det var trevligt. Allt blev mycket ljusare, men säg den glädje som varar. Idag är det plusgrader och duggregn. Snön är bara ett minne. Nu är det mörker och lera som gäller.
Men imorgon är det vintersolstånd, så nu går vi mot våren och ljusare tider.

28 november kom en djurskyddsinspektör från Länsstyrelsen i Västmanland på rutinbesök. Hon gick runt på gården och ut i hagarna för att titta på djuren. Hon tyckte att att de var rena och i gott hull, så hon var nöjd. Hon hade också ett protokoll med "tusen" frågor som skulle fyllas i. När allt var klart så sa hon att hon var mycket nöjd med det hon sett.

22-24 november har vi tagit hem dom sista djuren från sina sommarbeten. Så här länge har djuren aldrig kunnat gå kvar där. Men nu är dom hemma. Några kalvar har också blivit så gamla att de nu skiljts från sina mammor. Alltså omkring 6-7 månader. Man gör detta för att kon ska få vila från diandet under vintern. Till våren ska hon förhoppningsvis få en ny kalv och då ska ju den dia.

7 oktober är vi klara med höstbruket. Fortfarande väldigt torrt i markerna. Det råder brist på vatten så det är bara att hålla tummarna för att det ska börja regna.

20 september var Svenska Djurhälsovården här för att se hur våra djur mådde. Vi fick beröm för att djuren var så rena, friska och välmående.

17 september hade vi inspektion av certifieringsorganet KIWA Aranea Sverige. De kontrollerar att vi följer EU:s krav för ekologisk produktion, både vad gäller djuren som växtodlingen. Vi fick godkänt utan anmärkning.

14 september har vi klarat av årets vallskörd. Halmen är också avklarad. Det har fortfarande inte regnat, vilket börjat ställa till problem i en del beteshagar. Gräset växer inte som det brukar, så vi är tvungna att stödutfodra.

26 juli börjar det vackra sommarvädret ställa till problem, återväxten på vallarna har stannat av pga torkan. Beteshagarna börjar se torra ut, så nu har vi varit tvungna att stödutfodra korna på vissa platser. Än så länge har vi inget problem med vatten som väl är. Vi får fortsätta att dansa regndansen.
Det är inte bara fördelar med fint väder för länge.

6 juli är vallskördens första omgång avklarad. Nu ska dom sista balarna köras hem.

mona_arne_2.JPG

5 juli fick vi återigen besök av Mona och Arne med sina 2 nordsvenska hästar, när de var ute på sin långresa med vagnen.

ekologisk vall

2 juli Vallskördens första omgång börjar närma sig slutet, endast ett skifte kvar att slå. Av kalvningarna återstår tre kor som ska kalva.

29 maj Tornseglarna (tornsvalorna) dök upp här igår. Idag har vi flyttat kor och kalvar till sina sommarbeten, så nu är definitivt sommaren här.

8 april kan man nog kalla starten på våren för nu har tofsviporna kommit. Tidigare har vi sett koltrast, bofink och sädesärla.

30 mars föddes årets första tvillingpar. Det blev en tjurkalv och en kvigkalv. Allt gick bra och på bilden ligger dom tillsammans med sin stolta mamma. De ska snart få gå ut, bara vi är säkra på att det inte finns någon varg i närheten.

hereford tvillingar

12 mars Årets första kalv har kommit till världen. Det blev en Hereford-flicka som kom först. Allt har gått bra, hon vägde 40 kilo och ska heta Ida.

12 februari. Vintern fortsätter med fint väder. Våren närmar sig och nu har det varit dags att skilja från kalvarna från sina mödrar. Kalvarna är nu så stora att de klarar sig själva utan problem. Korna behöver få vila sig från kalvar och äta upp sig inför vårens kalvning.

4 januari 2013, det känns alltid konstigt de första gångerna man ska skriva ett nytt årtal. Idag har vi haft inspektion av vår ranchdrift av en veterinär från Svenska Djurhälsovården. Det gick bra, korna får fortsätta att vara ute.
Straxt efter att de åkt flög 10 sångsvanar söderut över gården. De måste ha varit på villovägar.

vinterhage
Nu har 2013 nyss börjat och nu är snön snart borta. Nu är det bara blött, blött och blött. Men det börjar om på nytt snart


2012

23 maj. I dag har vi fått hem ett antal limousin-kor, några med kalvar vid sidan samt en blivande avelstjur av rasen limousin.
limousinkor Limousinkor med kalvar.  limousinkviga Limousinkviga  limousintjur Limousintjur

24 maj. Vårbruket är nu avklarat, om än försenat pga vädret. En hel del nya betesvallar är insådda.

4 juni. Nu är alla djur ute på sina respektive sommarbeten. Något sent, men gräset tog lite tid på sig att börja växa i det kyliga väder som varit en tid.
betessläpp Avlastning i hagen betesdjur Mums, va gott.  nokia Var är alla brudarna?

7 juni. Vid det här laget har vi fått ca 70 mm regn. Det är jättebra att få regn på det nysådda, men nu räcker det på ett tag. Vi måste ju kunna skörda gräset så korna får något att äta i vinter, men just nu är det för blött i marken. Det blir djupa spår i marken om man åker ut på åkrarna nu.
Under tiden röjer vi det gräs som vuxit upp under stängslen. När gräset ligger mot eltrådarna försämras effekten, därför måste det röjas. Vi har ca 1,3 mil stängsel, så det tar ett tag.

8 juni. Vallskörden har rullat igång mellan regnskurarna. Mitt under vallskörden springer en varg omkring bland balarna. Den letar förmodligen efter sork, precis som rävarna brukade göra.
vallskord Vallskörden igång, vargen Här är vargen.

29 juni. Det går trögt med vallskörden. Stundtals öppnar sig himlen och det vräker ner. Sedan måste man vänta flera dagar innan marken torkat upp, så man kan köra på den utan att det blir djupa spår.
Juni 2012 går tydligen till historien som den kallaste och blötaste någonsin.

2 juli. Idag har vi släppt till vår nya limousintjur, Gneis av Kullen, till en grupp kvigor. gneis_kvigor

6 juli. Här har vi haft fint besök, Mona och Arne Persson med sina två nordsvenska hästar, Pärla och Nora.De är ute på långresa med sin fina prärievagn.
avresa1 Här håller man på och spänner för. avresa2 Nu går färden mot nya äventyr.

18 juli. Här är några av sommarens kalvar. herefordkalv En Herefordkalv. tvillingpar Tvillingar.

Augusti. Tiden går, hösten står för dörren. Alla kor, utom en, har kalvat och allt har gått bra. Två av korna har fått tvillingar. Vi misstänker att den ko som ännu ej kalvat också kommer att få tvillingar.
Det senaste dygnet har vi fått 50 mm regn. Så har det varit en längre tid nu, regn med jämna mellanrum så marken hinner inte torka upp mellan skurarna. Det börjar bli små sjöar ute på vallarna, vi får väl låta kalvarna gå i simskola.

September har mest kännetecknats av allt regnande. Vi har flyttat hem de flesta djuren till de hagar där dom ska gå i vinter.
Vi lyckades, trots allt regn, slå av några vallar till och rulla ihop gräset till vintermat.

Oktober har fortsatt som september. Vi har hittills fått ca 700 mm regn, mot normala 250 mm, från början på maj. Det är inte undra på att det står stora sjöar ute på vallarna. Trots det har vi lyckats slå av de sista vallarna och hann precis plasta rullarna innan det började regna igen. Då kom det 30 mm på ett och ett halvt dygn. Nu kan vi inte köra ut och hämta balarna för det blir djupa spår efter traktorer och vagnar. Vi får väl vänta på frosten.
Leveranserna av köttlådorna i oktober är avklarade. Likaså är älgjakten avklarad.
Nu är alla djur hemtagna från sommarhagarna och flyttade till den hage där dom ska vara i under vintern.
I helgen 27-28 oktober har det varit strålande vackert väder med minusgrader, så nu kunde vi också hämta hem de sista balarna med ensilage som stod kvar ute på fälten. Nu väntar vi på den utlovade snön som ska komma under måndagen.

Ja, snön kom som lovat och ligger kvar fortfarande nu i mellandagarna, Snödjupet är nu runt 35 cm.